perjantai 23. heinäkuuta 2010

"Gotcha!"

Kesäyöt ovat menneet YouTuben "Gotcha"-videoita katsellessa. Vielä joskus kuukausi sitten gotcha ei sanana merkinnyt minulle muuta kuin onnistumista kopin saamisen johdosta. Nyt tiedän jo enemmän, olen tutustunut uuteen kieleen, jossa vanhoilla sanoilla on uudet merkitykset. Gotcha, gotcha day ja gotcha moment ovat pääasiassa amerikkalaisten adoptiovanhempien käyttämiä sanoja siitä hetkestä, kun he saavat lapsensa ensimmäisen kerran syliin. Näitä videoita löytyy myös "forever family" haulla.

Valvon ja katson. Käytän kuulokkeita, tai pidän äänen hiljaisella. Amerikkalaisten Kiina-adoptioista on paljon videoita. Joskus pienet tytöt on puettu parhaimpiinsa: uudet vanhemmat saavat heidät syliinsä pastelleissa prinsessamekoissa ja hiukset koristeltuina näteillä pinneillä tai ruseteilla. Jotkut lapsista kokevat tämän hetken farkuissa tai verkkareissakin. Suuri osa lapsista näyttää olevan noin vuoden ikäisiä. Heidän hoitajansa ovat minun silmiini hyvin kauniita, siroja kiinattaria joiden kiintymys lapsiin on käsinkosketeltavan selvää. Koskaan ei lasta noin vain lykätä vanhemmilleen, vaan hoitajat toimivat hienosti, niin hellävaraisesti kuin mahdollista.

Suurin osa lapsista näyttää hämmentyneiltä, muutama hymyilee, osa itkee ja kiemurtelee uusien vanhempien sylissä. Jotkut vanhemmista näyttävät vaivaantuneilta lasten itkusta, osa näyttää siltä kuin tietäisi odottaa tätä. He taputtelevat tai hierovat lapsen selkää rauhallisesti ja puhuvat lohduttavaan sävyyn, silittävät tukkaa. Sanoista ei aina saa selvää, koska monissa videoissa on taustamusiikki. Joidenkin videoiden alussa on raamatunlauseita aiheesta lesket ja orvot. Monilla tuoreilla adoptioäideillä roikkuu kaulassa risti. Kuulen yhden halleluja-huudahduksen, kun amerikkalaiselle perheelle esitellään heidän pieni kiinatyttönsä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti